Vad är ett anställningsavtal?

Av Camilla Andersson, medarbetare till Monster

Har du nyligen accepterat ett jobberbjudande med bra villkor och lön? Grattis! Se nu till att få det bekräftat i ett skriftligt anställningsavtal. Vad är ett anställningsavtal? Ett anställningsavtal specificerar detaljerna för den tjänst du accepterat. Detta är viktigt så att du och arbetsgivaren kommer ihåg vad ni kom överens om, om den som erbjöd dig jobbet slutar på arbetsplatsen eller om det uppstår en konflikt mellan dig och arbetsgivaren.

Anställningsvillkor regleras i Lagen om anställningsskydd (LAS). Den kräver inte skriftiga avtal, bara att du får skriftlig information om dina villkor senast en månad efter att du börjar ett nytt jobb. Det är dock en bra idé att ha ett skriftligt anställningskontrakt innan du börjar, särskilt om din arbetsplats inte har ett kollektivavtal.

Detta är de viktigaste punkterna som bör vara med i ett anställningsavtal.

Vad är ett anställningsavtal med ett kollektivavtal?

Om arbetsplatsen har ett kollektivavtal bör ditt anställningskontrakt nämna vilket avtal som gäller och behöver därför inte inkludera all information som finns i det.

Vad är ett anställningsavtal i jämförelse med ett kollektivavtal? Ett kollektivavtal detaljerar allmänna villkor på arbetsplatsen, till exempel förmåner och lägsta löner för olika yrken. Ett anställningsavtal fastställer din situation, till exempel titel och anställningsform.

Parter

Ha tydligt nedskrivet vem som är arbetsgivare och vem som är arbetstagare. Att ange mellan vilka parter avtalet gäller kan vara bra om du exempelvis inte får ut din lön och behöver hjälp av facket att förhandla. Då måste förhandlaren veta vem som är motparten.

Befattning och placeringsort: anställningsavtal och beskrivning av din tjänst

Att bara ha ”Nisse Nilsson anställs vid Bolaget AB” i sitt kontrakt är för kortfattat. Då kan din chef nämligen omplacera dig i stort sett varsomhelst och hursomhelst. LAS skyddar bara anställningen, inte befattning och lön, och arbetsgivaren har rätt att ”leda och fördela arbetet”.

Därför är det en god idé att reglera vad din titel är, när du börjar, dina arbetsuppgifter och din placeringsort. Anställningsavtal med denna information gör det svårare för arbetsgivaren att ändra din roll och placering utan ditt godkännande.

Anställningsform

En av de viktigaste punkterna som bör finnas i ditt kontrakt är din anställningsform. Detta förhindrar missförstånd eller konflikter om du blir uppsagd eller säger upp dig, eftersom anställningsformen påverkar din uppsägningstid. Det finns två olika anställningsformer: tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning.

En tillsvidareanställning, informellt kallad fast anställning, har inget slutdatum. Den fortsätter tills du eller arbetsgivaren säger upp den och innebär att arbetsgivaren måste ha saklig grund för att säga upp dig.

Tidsbegränsade anställningar delas in i fyra kategorier:

  • Allmän visstidsanställning: Om du är visstidsanställd är du anställd för en begränsad tid, till exempel för att arbeta på ett specifikt projekt. Som timanställd är man i regel visstidsanställd, kan tacka ja eller nej till pass och kan räkna varje pass som en separat anställning.
  • Vikariat: På ett vikariat arbetar du tillfälligt när den ordinarie anställde är borta från jobbet, till exempel på grund av föräldraledighet eller sjukdom. Du kan också vikariera för en ledig tjänst som kommer tillsättas senare, till exempel över sommaren om du är student.
  • Säsongsanställning: Säsongsanställningar tillsätts för jobb som bara kan utföras under vissa tider på året, till exempel skogliga jobb eller turism-jobb.
  • Provanställning: När du är provanställd är du anställd på prov. En provanställning övergår till en fast anställning efter en period som inte får vara längre än sex månader.

Förhandla bort provanställning

En provanställning innebär att din arbetsgivare kan säga upp dig när som helst och utan att ange några skäl. En provanställning kan vara rätt för dig om du vill testa på jobbet, men det är ofta en bra idé att förhandla bort den i utbyte för en tillsvidareanställning innan du tackar ja till ett jobb. Det är större sannolikhet att arbetsgivaren går med på detta om du är en stark kandidat och har tidigare erfarenhet med liknande arbetsuppgifter.

Uppsägningstid

En tidsbegränsad anställning innebär i allmänhet att du inte kan bli uppsagd, inte ens vid arbetsbrist, men å andra sidan kan du inte heller själv säga upp dig. Det kan dock göras undantag till detta i ditt anställningskontrakt. Om du är provanställd kan du eller arbetsgivaren välja att inte fortsätta anställningen, men detta kallas inte formellt för uppsägning.

Uppsägningstiden för en tillsvidareanställning styrs av hur länge du varit anställd och ditt kollektivavtal, anställningsavtal och LAS. LAS säger till exempel att om du har du varit anställd mindre än två år gäller en månads uppsägning.

Om du har en timanställning har du i regel ingen uppsägningstid. Däremot är du skyldig att arbeta de pass du redan tackat ja till.

Arbetstider

Ditt kontrakt bör detaljera vad som är en normal arbetsvecka eller arbetsdag (om du inte har förtroendearbetstid). Detta är viktigt så att du vet när du arbetar övertid.

Lön

Ditt anställningsavtal bör specificera din lön, hur den räknas (per timme eller månad), vilka dagar du får lön på och för vilken period. Om en del av din lön är prestations-baserad bör kontraktet beskriva villkoren för detta.

Semester

Lagen slår fast att du ska ha minst 25 dagar betald semester per år. Under juni, juli och augusti har du rätt till fyra veckors sammanhängande semester. Du måste dock tjäna in dessa dagar, så det första året kan du få ett färre antal obetalda semesterdagar. Ditt kontrakt bör nämna om du får mer semester än det lagen kräver.

Om du inte tjänar in semesterdagar, till exempel om du är timanställd eller anställd för mindre än tre månader, bör kontraktet nämna hur mycket du får i semesterersättning.

Vad är ett anställningsavtal utan kollektivavtal?

Anställningsavtal utan kollektivavtal bör inkludera mer information, till exempel vilka förmåner du har.

Övertids- och mertidsersättning

Om du inte har ett kollektivavtal definierar arbetstidslagen hur mycket övertid du kan arbeta. Det finns dock inga bestämmelser för övertidsersättning, även om det är vanligt i kollektivavtal. I andra fall är det vanligt att anställningskontraktet ger dig en extra semestervecka och högre lön i stället.

Om du arbetar deltid bör också mertidsersättning finnas i ditt avtal. Mertidsersättning är kompensation om du arbetar timmar utöver din ordinarie arbetstid.

OB-tillägg

Det är valfritt för en arbetsgivare utan kollektivavtal att erbjuda OB-tillägg när du arbetar på obekväma arbetstider, men om du blivit lovat detta bör kontraktet detaljera timmarna du får det för, och hur mycket. Nattarbete mellan midnatt och klockan 5 är förbjudet, om det inte finns särskilda skäl.

Pensionsförmåner och försäkringar

Du kan spara mycket pengar i framtiden om du får tjänstepension. Arbetsplatser som har kollektivavtal erbjuder ofta tjänstepension i ett paket med andra försäkringar, till exempel livförsäkring, arbetsskadeförsäkring och sjukförmåner. För företag som inte har kollektivavtal är det frivilligt att erbjuda dessa förmåner.

Andra förmåner

Det finns allmänna förmåner som du har rätt till utan kollektivavtal, så länge du möter kraven för dem, till exempel föräldrapenning. Om du blivit lovad förmåner utöver dessa, till exempel påbyggnad av sjukpenningen och föräldralön, bör villkoren beskrivas i ditt kontrakt.

Vad är ett anställningsavtal med en konkurrensklausul?

Pratar du illa i media om din arbetsgivare, ägnar dig åt konkurrerande verksamhet eller har en bisyssla som gör att du inte kan sköta ditt jobb har arbetsgivaren grund för avsked. Vi är skyldiga att vara lojala mot vår arbetsgivare under en anställning och uppsägningstiden enligt LAS och lagen om företagshemligheter.

En sådan förlänger dina skyldigheter att vara lojal efter att din uppsägningstid är över. Om det finns i ditt kontrakt bör du läsa igenom den noga för att överväga om du vill skriva på den eller om du kan förhandla bort den.

Att det finns en konkurrensklausul betyder inte att den är laglig. En konkurrensklausul får bara användas om den är skälig, till exempel för att skydda företagshemligheter som mjukvaruutvecklare av ett nytt program. En konkurrensklausul får sträcka sig max 24 månader efter anställningens upphörande och man ska få kompensation under denna tid.

Vad är ett anställningsavtal? Så här kan du ändra ditt avtal

Ditt anställningsavtal kan ändras om både du och din arbetsgivare är överens om det. Skulle din chef vilja ändra något som du inte går med på gäller det gamla avtalet tills du skriver under ett nytt avtal. Om du inte skrivit på avtalet kan du försöka förhandla om villkoren. Vänd dig till facket eller en arbetsrättsjurist om du behöver råd med ditt anställningskontrakt.

Få svar på många frågor med våra karriärartiklar

Är det dags att börja på ditt nya jobb? Monster har många artiklar som kan hjälpa dig när du fått svar på frågan ”Vad är ett anställningsavtal?” Med våra karriärråd blir du väl förberedd för båda praktiska och sociala utmaningar på arbetsplatsen. Skapa en profil för att få regelbundna email med tips så att du kan glänsa på ditt nya jobb. Du kan också lägga till ditt CV så att rekryterare kan hitta dig för framtida jobbmöjligheter.

Den här artikeln ersätter inte professionella råd om rådande lagar. Vid behov av hjälp med frågor du har om din egen situation, kontakta en jurist.