Sju varningstecken för när du ska tacka nej till ett jobberbjudande

Av Monster Contributor

Vi spenderar en stor del timmar på jobbet – och med tiden blir detta även en stor del av vår totala tid i livet. Därför kan (som många känner igen sig i) en dålig arbetssituation påverka resten av livet negativt. Av den anledningen vill du självklart undvika att jobba för ett dåligt företag. Men har du kunskapen att upptäcka en mindre bra arbetsgivare och tacka nej till ett jobb? Genom att göra research och leta efter följande sju varningssignaler under rekryteringsprocessen kan du göra ditt bästa för att undvika dem. Ett eller två av dessa tecken är nödvändigtvis inte tillräckligt oroväckande men vid fler än ett par bör varningsklockorna definitivt ringa.

Varningstecken hos en potentiell arbetsgivare

  1. Kommunikationen med dig är oprofessionell eller respektlös. Hur du behandlas under rekryteringsprocessen är en föraning om hur du kommer att bli behandlad som anställd. När du har påbörjat en dialog med en arbetsgivare eller rekryterare bör du förvänta dig att bli behandlad med artighet och respekt. Exempelvis bör frågor om rekryteringsprocessen och din ansökan besvaras ärligt. Om så inte är fallet och du inte får svar på dina mejl och telefonsamtal eller om intervjuer ställs in i sista sekund utan ursäkt, kanske du ska ta ditt pick, pack och din kompetens någon annanstans.
  2. Rekryterare och anställande chefer misstror dig. Precis som du inte vill göra ett dåligt val i din karriär, vill arbetsgivarna inte göra en dålig anställning – så förvänta dig en bakgrundskoll och referenstagning. Om ditt jobb kommer att involvera hantering av känslig information och företagets finanser, kan du förvänta dig ytterligare kontroller. Men dessa kontroller bör genomföras på ett icke-anklagande sätt. Företag som inte litar på kandidater litar troligtvis inte på sina anställda heller – och en miljö genomsyrad av misstro är kanske inte där du vill spendera åtta, eller fler, timmar per dag.
  3. Missnöjd stämning på arbetsplatsen. Ta inte ett jobb utan att först besöka arbetsplatsen. Uppmärksamma attityder och samspelet mellan anställda, liksom den totala miljön – vilket inkluderar personalens gemensamma utrymmen. Varningstecken kan vara om arbetsplatsen är smutsig eller ser osäker ut, arga lappar eller missnöjda ansiktsuttryck hos de anställda. Om ett besök på kontoret är deprimerande kommer du inte vilja arbeta där varje dag.
  4. Företaget har ett dåligt rykte. Internet gör det enklare att ta reda på vad tidigare och nuvarande anställda tycker om ett företag. Att göra research om en arbetsgivare gällande denna aspekt – liksom dess ekonomiska situation – bör vara en del av hur du förbereder dig för en jobbintervju. Det finns sajter som erbjuder forum där anställda kan betygsätta företag men kolla även med ditt nätverk och se vad de kan ge för insikter vad gäller en tilltänkt arbetsgivare.
  5. Du tror inte att du kommer att komma överens med din chef eller dina kollegor. Att ha en chef som du klickar med kan verkligen göra skillnad för din allmänna trivsel på jobbet. Var noga med att diskutera arbets- och kommunikationsstilar med rekryteraren och se till att de åtminstone är kompatibla med din. Men lita på dina instinkter. Om du ogillar chefen efter första eller andra intervjun, kanske du inte bör ta jobbet.
  6. Arbetsuppgifterna är oklara, eller din intervjuare kan inte definiera vad framgång i rollen innebär. När du har blivit intervjuad av en eller två personer bör du ha en klar uppfattning om hur din arbetsprestation kommer att mätas och vilka dina viktigaste mål de första månaderna på jobbet kommer att vara. Att gå in i en situation där olika människor ger dig olika svar om dina arbetsuppgifter, eller om det inte finns tydliga mål för dig att arbeta mot, kan leda till en förvirrande och slutligen katastrofal arbetssituation.
  7. De vill anställa dig direkt, utan intervju eller referenstagning. Ibland sker detta på goda grunder – exempelvis för säsongsjobb som inte kräver en massa erfarenhet. Men i många fall är desperation från arbetsgivarens sida ett varningstecken. I anställningsprocessen förlitar sig rekryterare och anställande chefer ofta på sin magkänsla när de tar beslut om kandidater. Gör det du med. Om det inte känns rätt, gör lite mer research innan du accepterar ett jobberbjudande. Skulle du märka några av dessa saker när du redan börjat på ett nytt jobb och vill saga upp dig kan det vara bra att se över de olika uppsägningstiderna.